Typowe rodzaje odpadów restauracyjnych

Restauracje generują znaczne odpady, a kilka ich rodzajów może stanowić zagrożenie dla zdrowia i środowiska.

Restauracje są zobowiązane do przestrzegania przepisów dotyczących gospodarowania odpadami i utylizacji opakowań.

Zazwyczaj odpady z restauracji obejmują zużyte opakowania różnych rodzajów, w tym z materiałów takich jak karton i tworzywo sztuczne. Ten ostatni rodzi szczególne problemy: jeśli nie zostanie poddany recyklingowi, może pozostawać w środowisku przez setki lat. Dlatego tak ważne jest stosowanie belownic w branży gastronomicznej w celu efektywnego zarządzania odpadami i ich recyklingu.

Firma Bramidan jest zaangażowana w dostarczanie niezawodnych maszyn, które wspierają Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

Zarządzanie odpadami w branży usługowej

Właściciele lokali gastronomicznych muszą znać zasady gospodarowania odpadami, których muszą przestrzegać. Jest to istotne zwłaszcza w odniesieniu do utylizacji opakowań po artykułach gastronomicznych. Zapewnia to właściwą obsługę i recykling, zgodnie z normami i przepisami dotyczącymi środowiska naturalnego.

Korzyści z prasowania odpadów

  • Zmniejszenie liczby odbiorów odpadów z wypełnionych pojemników oznacza niższe koszty
  • Sortowanie i przygotowanie odpadów do recyklingu przyczynia się do stworzenia bardziej ekologicznego profilu firmy
  • Bezpieczne i czyste obiekty w wąskich przestrzeniach zapewniają lepsze środowisko pracy

Dlaczego warto używać belownicy do opakowań restauracyjnych?

Restauracje tworzą odpady żywnościowe i opakowaniowe. Inwestowanie w belownice może pomóc w efektywnym prasowaniu kartonu, folii, tworzywa sztucznego i puszek.
Oprócz typowych resztek żywności, które stają się odpadami, każda restauracja generuje zwykle duże ilości opakowań. Obejmuje to materiały takie jak karton i folie, plastik i puste puszki lub butelki PET.

Korzyści z użytkowania belownic:

  • Łatwe, wygodne i bezpieczne w użyciu – nasze belownice mają szerokie otwory i spełniają normę bezpieczeństwa EN16500
  • Nadają się do kartonu, opakowań z folii oraz puszek aluminiowych.
  • Odpady belowane zajmują mniej miejsca.
Jeśli prowadzisz restaurację lub działalność gastronomiczną z dużą ilością odpadów opakowaniowych, warto rozważyć inwestycję w kompaktowe belownice. Maszyny te są wszechstronne, skutecznie radzą sobie nie tylko z odpadami papierowymi i tekturowymi, ale także z folią plastikową.

Nasza gama produktów obejmuje modele takie jak B3 i B4, które idealnie sprawdzą się w branży gastronomicznej ze względu na kompaktowe rozmiary, które z łatwością mieszczą się w przestrzeniach o niskim suficie. Ponadto są one przyjazne dla użytkownika – nasi technicy zapewniają kompleksowe szkolenie dla personelu po instalacji maszyny.

Łatwość obsługi

Wielofunkcyjne gospodarowanie odpadami

Jedna maszyna do wszystkich rodzajów odpadów, które trzeba poddać prasowaniu: Karton, papier i folia z tworzywa sztucznego.

Łatwość obsługi

Łatwy i szybki załadunek komory, nawet w wąskich przestrzeniach.

Oszczędzaj czas

Belownica B4 ma funkcję automatycznego wyrzucania bel, która jest szybka i bezpieczna w użyciu.

Znajdź odpowiednie maszyny do swojej restauracji

Szukasz idealnej maszyny dla siebie i swojego zespołu?

Mając do wyboru wiele modeli, nasz zespół sprzedażowy może przeprowadzić dopasowany co klienta audyt odpadów, aby znaleźć maszynę, która pasuje do jego potrzeb i przestrzeni roboczej.

Vertical Balers

Watch how our small footprint machinery works

Vertical Balers

Watch how our X-series machinery works

Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą

Pytania? Skontaktuj się z nami już dziś

Sprzedaż
Adrian Fidler
Account Manager
Łukasz Matusik
Account Manager
Rafal Sukiennik
Country Manager

    Wypełnij swoje dane poniżej, a my się z Tobą skontaktujemy